Фирмата

Началото на месопроизводството в Силистра датира от 22.09.1906 год. То е преминало през различни етапи на своето развитие. През 1926 год. Иван Цачев и Марин Ексаров правят и първите колбаси. От 1937год. до 1939 год. заедно с унгареца Петер Сабо разработват нови колбаси и деликатеси. През 1942 год. г-н Молиери (немец) се включва като технолог и преоборудва фабриката  с нова немска техника. През това време г-н Молиери издейства лиценз за варено-пушени и сурово сушени колбаси. През 1947 год. това малко месопреработвателно предприятие става Месоцентрала-Силистра., а през 1962 год. – Месокомбинат Родопа – Силистра с ръководител Димо Николов. Поради разрастващата се дейност се взема решение да се построи нов месокомбинат на нова площадка. Това става през 1973 год. И месокомбинат Родопа-Силистра се применова като МЕКОМ – СИЛИСТРА.

Фирма Меком  се намира в гр.Силистра, разположен в Североизточната част на Република България. Местоположението му в богата на селскостопанска продукция Добруджа, дава възможност за бързо и печелившо развитие. В настоящия момент фирма “МЕКОМ” АД  разполага със собствени обработваеми площи, фуражен завод, модерен свинекомплекс, угоителни стопанства за овце, агнета, едър рогат добитък и биволи. През 1993 год. се извършва основна реконструкция, след което новата кланична линия и цеха за разфасовки на агнешко и свинско месо получават лиценз № 1901021 за износ в страните от Европейския съюз. Следвайки новите изисквания за повишаване на качеството на продукцията и в съответствие със завишените санитарно-хигиенни условия,  през 1999 година фирмата получава лиценз и за износ на термообработени колбаси и деликатеси.

Фирмата е приватизирана през 1998 година. От 1999 година до 2004 год. се прави генерална реконструкция и модернизация на целия комбинат на стойност около 25 млн.евро. В експлоатация се пускат редица кланични линии като:  нова кланична линия за телета, биволи и щрауси.; нова кланична линия за агнета и овце; нова кланична линия за свине; нова кланична линия за зайци и нови технологични линии за колбаси и деликатеси.

На 22.09.2006 година МЕКОМ АД –Силистра отпразнува своя 100-годишен юбилей – 100 години МЕКОМ АД – СИЛИСТРА
Президент и мажоритарен собственик е инж.Стефан Райчев, който от 12.05.1980 година работи в Меком АД-Силистра.. На 21 февруари 2006 година той бе избран за Бизнесмен на България – 2005 година. В настоящия момент във фирмата и нейните подразделения работят 1100 работници и служители. В момента МЕКОМ АД – Силистра е най-голямата и модерна месо-преработвателна фирма на България и Балканския полуостров.

В модерната кланица за свине могат да се обработят от 150 до 220 свине /час. В момента транжорната на фирмата има 3 броя специализирани линии за транжиране и разфасоване, които са одобрени в страните от ЕС.

1.    Линия за транжиране на свине

2.    Линия за транжиране на телета, говеда и биволи

3.    Линия за транжиране на агнета и овце

4.    Линия за транжиране на щрауси

В шоковия тунел и в залите за охлаждане на готовото месо могат да се съхраняват от 200 до 300 тона едновременно, в зависимост от вида му. В нискотемпературните камери на -20°С можем да съхраняваме до 4500 тона замразени продукти. Фирмата разполага и с 2 броя тунели на -45°С с капацитет 15 до 20 тона всеки. Модерната кланица за телета, говеда и биволи с капацитет 30-45 броя за час животни от ЕРД е построена през 2003 година и отговаря на всички изисквания на ЕС. Тя има експортен лиценз за ЕС и внедрена НАССР система.

“МЕКОМ”АД Силистра разполага с модерни собствени ферми за отглеждане на 200 броя млечни биволи и между 1500-2000 броя  /ЕРД/ за угояване. През 2006 год. ще бъде построена още една ферма за 180 броя биволи и 1200-1500 /ЕРД/ за угояване. Модерна кланица за щрауси с капацитет 35-45 броя птици на час. Кланицата е построена през 2004 год., отговаря на всички изисквания на ЕС, има съответните лицензи за експорт на месо,колбаси, деликатеси и разфасовки за страните от ЕС и внедрена НАССР система. Кланичната линия за зайци е с капацитет от 600 до 1000 броя животни на час.
Свинекомплексите на фирма “МЕКОМ” АД, наречени Силистра Хибрид са нуклеус за развъждане и отглеждане на на 35000 угоени свине при 1650 свине майки от новосъздадената “Синтетична линия шунков тип свине – Силистра”, регистрирана в патентно ведомство на Р.България под № 307/2000 г. ………….

МЕКОМ АД Силистра разполага с модерни цехове за производство на всички видове колбаси и деликатеси и необходимия капацитет за производството им.

1.    Малотрайни колбаси 25-30 тона за 8 часа.

2.    Шунки и нераздробени деликатеси 15-20 тона за 8 часа.

3.    Сурово-сушени колбаси и деликатеси 17-23 тона за 8 часа.

Цялото производство на колбаси има съответният лиценз за експорт в страните от ЕС.

“МЕКОМ”АД Силистра от 2002 година има внедрена  НАССР система.

Фирмата разполага с модерни климатични сушилни и вакуум опаковъчни линии за производство на колбаси и деликатеси.Фирмата притежава 85 специализирани хладилни автомобила и 25 автомобила за превоз на живи животни до и от всяка точка на България и чужбина. В собствените свинекомплекси с капацитет 35000 – 40000 животни годишно се отглеждат породи, отговарящи на високите съвременни изисквания за качество и екологична чистота на месото.

От есента на 2000 година започва да функционира фуражен завод, осигуряващ качествени храни за животните, който е джойнт-венчър със западна фирма.

ХОТЕЛ ДРЪСТЪР – СИЛИСТРА

Най-новата придобивка на Меком АД – Силистра е новият петзвезден хотел, построен на брега на р.Дунав.и в непосредствена близост до уникалния археологически резерват и първия в Европа дунавски парк. Хотелът носи античното име Дръстър, символ на “яка крепост”, на която са посветени едни от най-вълнуващите страници на човешката цивилизация. Хотелът е едно очарователно съчетание на хилядолетна култура с дунавска романтика, на история със съвременни стандарти. Впечатлява уникалната архитектура, постигната симетрия, чистота на формите и изискания стил.

Хотел Дръстър без конкуренция от Шварцвалд до устието на р.Дунав.

Друга придобивка, където Меком АД Силистра е основен акционер е хотел Синигер в курортния комплекс Златни пясъци.!!! 🙂

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар